داروهای اعصاب
داروهایی که برای درمان بیماری های روان استفاده میشود؛ داروهای اعصاب یا سایکوتراپیک نامیده میشوند. این دسته از داروها بر روی مغز و سیستم عصبی عمل میکنند.ممکن است قبلاً برای یک مشکل جسمی مانند آسم یا بیماری قلبی دارو مصرف کرده باشید.
فهرست مطالب
دقیقا به همین روش از داروهای اعصاب برای درمان مشکلات روحی مانند افسردگی، اضطراب و روانپریشی (اسکیزوفرنی) و … استفاده میشود. قرص های اعصاب میتوانند کمک کنند احساس بهتری داشته باشید و در راحتتر کردن زندگی مؤثرند.برای تهیه همه داروهای اعصاب نیاز به تجویز نسخه روانپزشک دارید.
چه کسی باید قرص اعصاب مصرف کند؟
برخی از بیماریهایی که با قرص اعصاب و روان درمان میشوند عبارتند از:
- اضطراب
- افسردگی
- اسکیزوفرنی
- اختلال دو قطبی
- اختلالات خواب
این داروها با تغییر انتقالدهندههای عصبی در کسانی که قرص اعصاب می خورند به بهبود علائم بیماری کمک میکنند. هر یک از انواع داروهای اعصاب و روان به گونه متفاوتی کار میکند؛ اما معمولاً این داروها شباهتهای زیادی با هم دارند.
داروهای اعصاب با برقراری مجدد تعادل مواد شیمیایی موجود در مغز کار میکنند.بسته به علائم بیمار و شرایط او، پزشک میتواند انواع داروهای اعصاب را تجویز کند. مدت زمان تاثیر داروی اعصاب ممکن است چند هفته طول بکشد. البته مصرف داروها باید تا ماهها بعد از بهبود علائم و تحت نظر روانپزشک ادامه پیدا کند.
برای درمان علائم فوری میتوان از داروها استفاده کرد. در موارد مزمن برای جلوگیری از بازگشت بیماری (عود بیماری) استفاده میشود.البته لازم به ذکر است که داروها تنها بخشی از درمان بیماری روانی است و معمولاً همراه با رواندرمانی (گفتگوی درمانی)، آموزش و مشاوره در مورد شیوه زندگی ارائه میشوند.
پزشک وضعیت شما، تشخیص فعلی و سلامت جسمی را بررسی کرده و تمام گزینه های درمانی را در نظر میگیرد (از جمله دارو درمانی) و در صورتی که دارو بهترین گزینه باشد، تجویز را انجام میدهد.
انواع داروهای اعصاب روان
شش نوع اصلی از داروهای سلامت روان وجود دارد.
- داروهای ضد افسردگی:برای درمان افسردگی، اضطراب و برخی از انواع اختلال شخصیت استفاده می شوند.
- داروهای ضد روان پریشی: برای درمان اسکیزوفرنی و گاهی اختلال دوقطبی و کمک به بازگرداندن تعادل شیمیایی مغز استفاده می شود.
- تثبیت کننده های خلق: اغلب برای درمان افراد مبتلا به اختلال دوقطبی استفاده می شود
- داروهای ضد افسردگی:برای کمک به آرام شدن یا حفظ آرامش افراد استفاده می شود.
- ضد اضطراب ها:اغلب برای درمان اضطراب استفاده می شود.
- محرک ها: برای درمان اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) استفاده می شود.
با شرکت در دوره آموزش تکنسین داروخانه می توانید با انواع داروهای اعصاب و سایر داروها،موارد مصرف و عوارض آن ها آشنا شوید.
چند نکته مهم در مورد مصرف داروهای اعصاب
1-از مصرف خودسرانه داروهای اعصاب و روان خودداری کرده، داروها را زير نظر پزشک متخصص مصرف کنيد و با توصيه اطرافيان تان هر دارويي را استفاده نکنيد.
2-قطع مصرف داروها اگر به سرعت و توسط خود بیمار(و نه به دستور پزشک معالج) انجام شود، ممکن است بي قراري ايجاد کرده و حتی منجر به تشدید علائم قبل شروع درمان شود.بنابراین قطع داروهای اعصاب نیز باید بعد از سپری شدن دوره کامل درمان که به صلاحدید پزشک معالج مشخص میشود) و به تدریج صورت پذیرد تا منجر به عوارض ناخواسته نشود.
3-دوره کامل درمان برای اختلالات مختلف روانی متفاوت است و مثلا برای درمان کامل اختلالات اضطرابی و افسردگی ممکن است نیاز به یک الی دو سال درمان پیوسته باشد و این نشانه وابستگی و اعتیاد به دارو نیست. همانند بيماري فشارخون که بيماران بايد براي کنترل بيماريشان تا مدت هاي طولاني دارو را مصرف و نبايد آن را قطع کنند و نمي توان گفت به دارو وابسته شده اند. چون در برخي از بيماري ها روند بيماري طولاني است.
4-عوارض معمول داروهای اعصاب (نظیر: گیجی، خوابالودگی، خشکی دهان، تهوع و علائم خفیف گوارشی و..) معمولا در هفته های نخست درمان شایع است اما گذراست و توصیه میشود بیماران در طی یکی دو هفته نخست صبور و شکیبا باشند. به مرور و با تنظیم دوز دارو عوارض جانبی جای خود را به اثرات مفید و درمانی آن خواهد داد.
5-شروع اثرات درمانی دارو اغلب به گذشت یک تا سه ماه از مصرف آنها نیاز دارد، موارد کمتری هم که به عنوان مقاوم به درمان شناخته میشود، ممکن است نیاز به مدتی طولانیتر و مصرف تعداد بیشتری از داروها داشته باشد.
6-ویزیتهای منظم و دوره ای خود را که جهت برآورد وضعیت بیماری شما و تنظیم میزان داروست جدی بگیرید تا از درمان بهتر و سریعتر نتیجه بگیرید.
7-همه داروهاي اعصاب خواب آور نیستند و نیز همه آنها چاق کننده نیستند و انتخاب این داروها توسط پزشک تا حد زیادی با در نظر گرفتن شرایط بیمار(شغل و وزن و بیماری جسمی و..)صورت خواهد گرفت.
چرا در کنار داروهای اعصاب و روان باید مشاوره روانشناسی گرفت؟
هیچکدام از ما وقتی برای بیماریهای جسمانی از دارو استفاده میکنیم، ناراحت نیستیم. به این نکته توجه داشته باشید که بیماریهای روحی هم درست مثل مشکلات جسمانی هستند. همانطور که گفتیم در این بیماریها نیز درست مثل قند خون بالا، حساسیتهای فصلی یا هر بیماری دیگری که تصور کنید، تعادل مواد شیمیایی بدن به هم میریزد. به همین خاطر بهتر است در شرایطی که احساس میکنید به لحاظ روحی دچار مشکل شدهاید از یک متخصص کمک بگیرید.
با همه اینها داروهای اعصاب و روان هرگز نمیتوانند جای درمانهای روانشناختی را بگیرند. استفاده از این داروها تنها علائم بیماری را قطع میکند و هرگز تأثیری روی سبک زندگی یا افکار شما ندارد. بهعلاوه برخی از این داروها میتوانند مشکلاتی مانند وابستگی را به همراه داشته باشند. به همین خاطر بهتر است که در کنار استفاده از داروها، درمانهای روانشناختی را نیز جدی بگیرید.
عوارض داروی اعصاب
داروهای اعصاب هم مانند همه داروهای دیگر دارای عوارض مختلفی هستند. مصرف هیچ دارویی بدونه عوارض نخواهد بود. اما گاهی بیماری های اعصاب و روان انقدر زجر آور خواهند بود که عوارض داروها در برابر آن ناچیز به شمار می آیند. معمولا این داروها دو نوع عوارض ایجاد خواهند کرد.
- عوارض روانی: خواب آلودگی، بی قراری، کمبود انرژی، حساس شدن بیش از حد نسبت به اتفاقات پیرامون،بی تفاوتی.
- عوارض جسمی: لرزش دست و پا، مشکلات جنسی، افزایش فشار خون،بالا رفتن کلسترول خون.
دیدگاهتان را بنویسید