روش های تمرکز حواس
«چی میخواستم بگم؟» و یا «داشتم چیکار میکردم؟» احتمالا سوالات آشنایی برایتان هستند. نداشتن تمرکز حواس مسالهای است که خیلیها با آن دست به گریبانند. ناتوانی ما در تمرکز حواس به دلیل خستگی، بیانگیزگی یا هر چیز دیگری که باشد، بهرهوری و به دنبال آن شانس موفقیت را کاهش میدهد. لازم نیست مانند «جردن بلفورت» در «گرگ والاستریت» عمل کنید! راههای بهتری هم برای افزایش تمرکز حواس وجود دارد. راه های تقویت تمرکز حواس در بیشتر موارد متمرکز بر کم کردن حواس پرتی ها و توجه کامل به یک تکلیف است که می توانید با تمرین کردن مداوم این راهکارها به تدریج تمرکز خود را بهبود بخشیده و در نتیجه آن عملکرد مناسب تری نیز داشته باشید که در ادامه با روش های تمرکز حواس بیشتر آشنا می شوید .
فهرست مطالب
تمرکز ذهنی خود را ارزیابی کنید
قبل از شروع کار و برای بهبود تمرکز ذهنی خود ، بهتر است تمرکز خود را ارزیابی کنید . اگر به راحتی هوشیار می شوید ، اهداف خود را تعیین کرده و تکالیفتان را به تکالیف کوچکتری تقسیم می کنید و اگر در میان کار خود استراحت های کوچکی دارید ، تمرکز شما خوب است .
بر روی خودآگاهی خود کار کنید و اگر در هر هنگام درس خواندن یا کار کردن ، دائماً رویاپردازی می کنید ، نمی توانید خود را از حواس پرتی ها رها کنید و مسیر انجام کار را از دست می دهید نیاز دارید که بر روی تمرکز ذهنی خود کار کنید . اگر پس از انجام این ارزیابی به این نتیجه رسیدید که تمرکز حواس خوبی دارید می توانید آن را باز هم بهبود ببخشید اما اگر تمرکزتان ضعیف است لازم است حتماً بر روی آن کار کنید .
تمرکز خود را محدود کنید
اگرچه انجام دادن چند تکلیف به صورت همزمان ، ممکن است یک روش عالی برای سریع تر تمام کردن کارها باشد اما غالباً ایده مناسبی نیست . انجام دادن چند تکلیف به صورت همزمان می تواند بهره وری شما را کاهش داده و باعث شود جزئیات را از قلم بیندازید .
تمرکز را به صورت یک نورافکن در نظر بگیرید که اگر این نورافکن بر نقطه خاصی نور بیندازند می توانید چیزها را به صورت واضح تری ببینید اما اگر می خواهید همان نور را در یک اتاق تاریک بزرگ پخش کنید ، ممکن است در عوض فقط سایه ها را ببینید . بنابراین از انجام دادن چند تکلیف به صورت همزمان خودداری کرده و در عوض در یک زمان همه توجه خود را به یک تکلیف بدهید .
استراحت کوتاه داشته باشید
آیا سعی کرده اید تمرکز ذهن خود را روی یک چیز برای مدتی طولانی نگه دارید ؟ در این مواقع ، بعد از مدتی تمرکز شما شروع به کاهش می کند و اختصاص دادن منابع ذهنی خود به تکلیف ، سخت تر و سخت تر می شود که این مسئله در نهایت بر روی عملکرد شما تاثیر می گذارد . دلایل سنتی در روانشناسی بیانگر این است که این امر به دلیل کمبود منابع توجه است اما برخی محققان معتقدند که این مسئله با تمایل مغز به نادیده گرفتن منابع تحریک مداوم ارتباط دارد .
محققان دریافته اند که حتی انجام استراحت های بسیار کوتاه می تواند تمرکز ذهن را به طرز چشمگیری بهبود بخشد . بنابراین دفعه بعد که روی یک کار طولانی مدت کار می کنید ، مثل محاسبات مالی خود یا مطالعه برای امتحان ، حتماً یک استراحت ذهنی کوتاه به خود اختصاص دهید تا دچار فرسودگی شغلی نیز نشوید .
حواس پرتی ها را حذف کنید
اگرچه ممکن است واضح به نظر برسد اما بسیاری از مردم ، چیزهایی که باعث حواس پرتیشان می شود را دست کم می گیرند . چنین حواس پرتی هایی می تواند صدای یک تلویزیون در پس زمینه بوده یا همکاری باشد که دائماً با شما صحبت می کند . به حداقل رساندن این صداها همیشه کار آسانی نیست . در حالی که خاموش کردن تلویزیون آسان است گوشزد کردن مسئله به همکاری که دائماً صحبت می کند دشوار است .
یکی از راه های افزایش تمرکز ذهن این است که زمان و مکان خاصی را در نظر گرفته و درخواست کنید که برای آن دوره زمانی تنها بمانید و حتی می توانید مکانی آرام برای انجام دادن تکالیف خود پیدا کنید . کتابخانه ، یک اتاق خصوصی در خانه شما ، یا حتی یک کافی شاپ ساکت ممکن است مکان های خوبی برای امتحان کردن باشند .
زندگی کردن در لحظه
وقتی دائماً در مورد گذشته فکر می کنید یا نگران آینده هستید تمرکز کردن بسیار دشوار می شود و این راهکار در مورد دور کردن حواس پرتی ها چه فیزیکی ( مثل موبایل ) و چه روانشناختی ( مثل اضطراب ) است و در عوض درگیر کردن کامل ذهن خود به اکنون است .ممکن است یاد گرفتن این راهکار کمی طول بکشد اما لازم است بدانید که شما نمی توانید گذشته را تغییر دهید و آینده نیز که هنوز اتفاق نیفتاده است اما آنچه اکنون انجام می دهید می تواند به شما کمک کند که اشتباهات گذشته را تکرار نکنید و مسیر رسیدن به موفقیت در آینده را هموار کنید .
تمرین ذهن آگاهی
ذهن آگاهی در حال حاضر یک موضوع محبوب است و دلایل خوبی نیز برای آن وجود دارد . با وجود این واقعیت که از هزاران سال پیش ، مردم انواع مراقبه های ذهن آگاهی را تجربه کرده اند ، بسیاری از مزایای سلامتی آن اخیراً در حال درک است و می تواند به شدت برای تقویت تمرکز مفید باشد .ذهن آگاهی به معنای آگاه بودن از رفتار ، هیجانات و افکار خود است به نحوی که بتوانیم بر روی تکالیف خود تمرکز کرده و از حواس پرتی ها رها شویم . در واقع این رویکرد به ما می گوید که چگونه به دور از نگرانی ها و اضطراب ها با جریان لحظه به لحظه زندگی به صورتی عمیق همراه شویم و چگونه تمرکز خود را بالا ببریم .
یکی از تمرین های ذهن آگاهی می تواند شامل یادگیری چگونگی آرام سازی بدن و مراقبه باشد اما می تواند به سادگی انجام تمرین تنفس عمیق نیز سریع و آسان باشد . در حین انجام کار ، چند نفس عمیق کشیده و بر روی نفس های خود تمرکز کنید . هنگامی که احساس می کنید ذهنتان به طور طبیعی شروع به پرت شدن می کند ، به آرامی تمرکز حواس خود را به نفس عمیق خود هدایت کنید .
تاثیرات تمرکز در زندگی
زمانی که شما با تمرکز کامل کاری را انجام میدهید، تمام فکر و ذکرتان مشغول به آن است. در نتیجه محصول نهایی آن کار برای شما تا حد بسیاری دلپذیر تر خواهد بود. بنابراین بهره وری شما افزایش می یابد. داشتن تمرکز باعث خواهد شد که فرد از انجام چند کار به صورت همزمان خودداری کند. برعکس همین اتفاق هم صادق است. پرهیز از انجام کارها به صورت همزمان می تواند باعث بالا رفتن تمرکز و در نتیجه جلوگیری از خطرات احتمالی شود.تمرکز داشتن در حین انجام کارهای روزمره، می تواند شما را متوجه نکاتی کند که تا پیش از آن اصلا حتی به آنها توجه هم نمی کردید. گاهی همین نکات ساده و پیش پا افتاده اند که تغییرات بزرگی در زندگی ما ایحاد میکنند.
نتیجه
رسیدن به تمرکز بالا نیازمند تمرین است. همانگونه که برای رسیدن به یک جسم سالم نیازمند یک برنامه ورزشی و غذایی سالم روزانه هستید، برای افزایش تمرکز حواس نیز باید روزانه تمرینات ذهنی داشته باشید تا قدرت کنترل و مدیریت ذهنتان آن را به دست آورید. شما با یک بار انجام دادن تمرینات بالا نمیتوانید به تمرکز حواس بالا دست یابید بنابراین قدرت ذهن خود را بشناسید.
دیدگاهتان را بنویسید