آموزش لحیم کاری قطعات SMD

آشنایی با قطعات SMD
SMD مخفف Surface Mount Device که به قطعات نصب سطحی معروف هستند.این قطعات از تکنولوژی SMT که مخفف Surface Mount Technology می باشد بهره میگیرند.این تکنولوژی به تکنولوزی نصب سطحی معروف هستند.کلیه قطعاتی که با این تکنولوژی ساخته می شوند بصورت سطحی روی بورد مدار چاپی نصب و لحیم کاری میشوند.این قطعات ابعاد کوچکتری دارند و این یک مزیت محسوب میشود و در اکثر دستگاههای پرتابل امروزی ودستگاه هایی که به نوعی محدودیت فضا وجود دارد استفاده میشوند.
- انواع قطعات SMD
- مقاومت های SMD
- خازن های SMD
- خازنهای تانتالیوم SMD
- ترانزیستورهای SMD
- آی سی های SMD
- FPGA های SMD
بورد SMD چیست؟
عبارت بورد SMD از سر کلمه های Surface Mounted Device گرفته شده که نوعی تکنولوژی ساخت برای قطعاتی است که به صورت سطحی نصب میشوند در این روش در بورد اصلی هیچگونه سوراخی برای نصب قطعات وجود ندارد. و پایههای قطعات هم به گونهای ساخته نشدهاند که از درون سوراخهای بورد عبور کنند. این آیسیها برد SMD دارای پایههای کوتاه و به هم نزدیک و همچنین ارتفاع بسیار کمی هستند.
از این قطعات بورد SMD در موبایل و وسایلی که تمایل به کوچک تر کردن آنها داریم استفاده می شود.بسیاری از آی سی های بورد SMD متداول از جمله تقویت کننده های عملیاتی، مقایسه کننده ها، تقویت کننده های صوتی، تایمر ها، آی سیهای مرجع ولتاژ و بسیاری از آی سی های بورد SMD دیگر همگی به صورت قطعه های نصب سطحی ارائه شده اند.بسیاری از قطعه های بورد SMD دیگر نیز به صورت قطعه های نصب سطحی ارائه می شوند که برای کار در مدارهای خاص میباشند.برای لحیم کاری قطعات SMDاز خمیر قلع و هویه هوای داغ استفاده میشود.
لحیم کاری قطعات SMD با هویه
لحیم کاری دستی با هویه داغ سنتیترین روش برای لحیم کاری قطعات SMD است. این کار با استفاده از هویه لحیمکاری انجام میشود. انجام لحیمکاری با این روش ممکن است در آغاز دشوار باشد، اما بعد از چند روز تمرین به آن عادت خواهید کرد. برای داشتن دقت بهتر، به یک هویه لحیمکاری بسیار ظریف (ترجیحاً با کنترل دما)، مقدار زیادی فلاکس و البته کمی حوصله نیاز خواهید داشت.به طور کلی، میتوانید بستههای 1206 تا 0603 را با دست و بدون مشکل آنچنانی لحیم کنید. اما اگر قطعهها کوچکتر از این اندازه باشند، ممکن است به یک میکروسکوپ یا ذرهبین نیاز داشته باشید، زیرا لحیمکاری این قطعات با چشم غیرمسلح دشوار است. مراحل لحیم کاری قطعات SMD با هویه به صورت زیر است:
ابتدا مقداری فلاکس روی PCB بریزید. این کار کمک میکند تا لحیم در محل خود حفظ شود.سعی کنید مقدار اندکی لحیم روی یک پد اضافه کنید.با استفاده از موچین، قطعه SMD را بردارید و آن را در مکانی که باید روی PCB قرار گیرد، تراز کنید.در پایان، در حالی که قطعه را با هویه لحیمکاری میکنید، آن را به آرامی به پد فشار دهید.برای آیسیها و اجزای دارای بیش از دو یا سه پایه، ابتدا پایهها را به صورت مورب لحیم کنید. این کار به شما کمک میکند تا آیسی را در جای خود نگه دارید.سایر پایهها را لحیم کنید
خمیر قلع چیست؟
خمیر قلع، نوعی ماده شیمیایی است که برای لحیم کاری قطعات اس ام دی به کار گرفته می شود. به طور دقیق تر، از خمیر قلع یا خمیر لحیم کاری جهت برقراری اتصالات بین پایه قطعات و سطح مسی در مدارهای چاپی که در آنها از تکنولوژی نصب سطحی یا همان SMD به کار رفته، استفاده می شود؛ به طوری که با قرار دادن این خمیر در مقابل حرارت و اشعه مادون قرمز (Infrared) ذوب شده و باعث اتصال قطعات الکترونیکی به فیبر مدار چاپی می شود.
ملاحظات ایمنی در هنگام کار با هویه
هویه میتواند تا حدود 400 درجه سانتیگراد گرم شود که این دما میتواند به اعضای بدن آسیب بزند یا آتش سوزی ایجاد کند، بنابراین از آن با دقت استفاده کنید.
- اگر از هویه استفاده نمیکنید، آن را از برق بکشید.
- سیم برق را از قسمتهایی که از هویه استفاده میکنید، دور نگه دارید.
- بسیار مراقب باشید تا نوک هویه داخل یک پریز برق نشود. در این صورت خطر جدی سوختگی و برق گرفتگی شما را تهدید خواهد کرد.
- همیشه هویه را پس از استفاده بر روی پایه قرار دهید.
- هرگز هویه را حتی یک لحظه روی صندلی و میز کار خود قرار ندهید!
- در مکانی با تهویه مناسب کار کنید.
- دود ناشی از مایع فلاکس و روغن لحیم، باعث کاهش ظرفیت تنفسی افراد می شود از تنفس آن به صورت مستقیم پرهیز کنید.
- سیم هویه حاوی سرب است که یک فلز سمی است. بعد از لحیم کاری دستهای خود را بشویید.

دیدگاهتان را بنویسید