شوک انسولین یا کاهش قند خون
هیپوگلاسمی، شوک انسولین یا دوره شدید، یا ، یک خطر جدی سلامت برای افراد مبتلا به دیابت است. که واکنش به انسولین نیز نام دارد، و در نتیجه ی انسولین خیلی زیاد است، در هر زمان که نوعی عدم تعادل بین انسولین در سیستم شما ، یا در مقدار غذای مصرفی یا سطح فعالیت بدنی روی دهد، این بیماری می تواند رخ دهد. حتی در زمانی که تصور می کنید می توانید دیابت خود را مدیریت نمایید، روی می دهد(شوک انسولین یا کاهش قند خون).
فهرست مطالب
شوک انسولین یا کاهش قند خون
ممکن است در ابتدا علائم و نشانه های شوک انسولین خفیف به نظر برسند. اما نباید آنها را نادیده گرفت، اگر به سرعت درمان نشود، هیپوگلاسمی می تواند به بیماری بسیار جدی تبدیل شود که موجب ضعف (غش کردن) شما شود، و به توجه فوری پزشکی نیاز باشد. همچنین شوک دیابتی می تواند منجر به کما (اغما) و مرگ شود. این موضوع اهمیت دارد که نه تنها شما، بلکه خانواده و سایر افراد در اطراف شما یاد بگیرند علائم شوک انسولین را را تشخیص دهند و بدانند چه کاری انجام دهند. این امر می تواند زندگی شما را نجات دهد و این امر ضرورت شرکت در دوره کمک های اولیه در تبریز نشان می دهد.
علائم شوک انسولین
علائم شوک انسولین را میتوان در سه دسته، علائم اولیه خفیف، علائم متوسط، وعلائم شدید طبقه بندی کرد. مغز اولین عضوی است که توسط افت ناگهانی سطح قند خون تحت تاثیر قرار میگیرد. مغز برای انجام وظایف مختلف نیاز به گلوکز دارد و از این رو، یک افزایش در سطح قند جریان خون، میتواندعملکرد مغز را با اختلال مواجه کند. این به نوبه خود، میتواند در چندین علائم ظاهر شود. نشانههای اولیه و علائم هیپوگلایسمی دیابت، که میتواند علائم هشدار دهنده شوک انسولین در نظر گرفته شوند شامل موارد زیر عبارتند از:
- تعرق شدید
- گرسنگی
- سرگیجه
- لرزش
- زودرنجی یا بدخلقی
- اضطراب یا عصبانیت
- تپش ضربان قلب
- علائم متوسط از این بیماری عبارتند از:
- افزایش خستگی یا ضعف
- سردرد
- گیجی
- ضعف هماهنگی
زمانی که سطح قند خون به سطح قابل توجهی افت میکند، علائم شدید زیر را میتوان تجربه کرد. اگر به تداخلات دارویی علاقه دارید حتما در دوره تکنسین داروخانه آموزشگاه پارسیان شرکت کنید.
- تاری دید
- لکنت زبان
- خوابآلودگی
- حرکات گنگ یا تشنجی
- تشنج
اگر یک کاهش شدید قابل توجهی در میزان قند خون رخ دهد، اگر به موقع درمان نشود، ممکن است منجر به شوک انسولین میشود و در نهایت منجر به از دست دادن هوشیاری، کما دیابتی، و حتی مرگ شود.گاهی اوقات، هیپوگلایسمی دیابتی میتواند در طول شب ، درحالی که شما خواب هستید اتفاق بیافتد. این بیماری میتواند علائم زیر را به دنبال داشته باشد:
- مرطوب بودن لباسها و ملافههای تخت به دلیل تعریق بیش از حد
- کابوس
- خسته، گیج و کج خلق بیدار شدن از خواب.
چگونه شوک انسولین درمان می شود؟
اگر هیپوگلیسمی شما خفیف یا متوسط باشد، بهترین روش برای افزایش سریع قند خون خوردن یا نوشیدن برخی انواع قند است. که به صورت قرص گلوکز در داروخانه ها موجود است. یا ممکن است بخواهید نیم فنجان آب میوه بنوشید یا پنج تا شش قطعه آب نبات سخت مورد استفاده قرار دهید.سایر تنقلات برای بالا بردن سطح قند خون عبارتند از:
- یک دوم فنجان از سودا یا نوشابه معمولی – رژیمی نباشد
- یک فنجان شیر
- ۱ قاشق سوپخوری شکر
- ۱ قاشق سوپخوری عسل
- یک چهارم فنجان کشمش
- ۲ حبه قند بزرگ یا ۶ حبه قند کوچک محلول در آب
شما همچنین می توانید از دکتر یا متخصص تغذیه توصیه هایی برای سایر اقلام میان وعده ای بخواهید که در صورت نیاز، به بالا بردن سطح قند خون شما کمک می کنند.پس از مصرف میان وعده، ۱۵ دقیقه منتظر بمانید و دوباره سطح قند خود را چک نمایید. اگر هنوز پایین است، یک میان وعده ی دیگر بخورید و بعد از ۱۵ دقیقه درباره چک کنید. این روند تا رسیدن به سطح مطلوب قند خون ادامه دهید. اگر هوشیاری خود را از دست داده اید، به مراقبت های فوری پزشکی نیاز دارید.
در مورد شوک انسولین با اعضای خانواده و اطرافیان خود صحبت کنید تا در صورت نیاز بدانند چه کنند. برخی با ۹۱۱ تماس می گیرند یا شما را به اتاق اورژانس منتقل می کنند.شما می توانید از پزشک بخواهید تا یک کیت نجات گلوکاگون (glucagon) تجویز کند و نحوه ی استفاده از آن را به دیگران آموزش دهید. گلوکاگون یک هورمون طبیعی است که به سرعت سطح قند خود را در بدن افزایش می دهد. اگر شما فاقد هشیاری هستید، تزریق گلوکاگون حتی قبل از رسیدن اورژانس می تواند مانع عوارض بیشتر شود و به بهبود شما کمک کند.
چه افرادی در معرض خطر شوک انسولین هستند؟
به طور کلی، افراد دیابتی بیشترین خطر را برای شوک انسولین دارند. دیابتی های وابسته به انسولین که روزانه از تزریق انسولین برای کنترل و عدم وجود انسولین به دلیل عدم ترشح آن توسط پانکراس استفاده می کنند با بیشترین خطر مواجه هستند. بیشتر بیماران دیابتی باید قند خون خود را در طول روز و قبل و بعد از صرف غذا اندازه گیری کنند.
گاهی اوقات و در صورتی که بدن بعد از تزریق انسولین از این ماده بیش از حد دریافت کند دچار شوک انسولین می شود. این امر می تواند به سرعت در عرض ۱۵ دقیقه پس از تزریق انسولین سریع الاثر یا کوتاه اثر اتفاق بیفتد، و اگر فرد مبتلا به دیابت از نوع انسولین متوسط اثر یا طولانی اثر استفاده کنند ممکن است چند ساعت بعد این اتفاق بیفتد.
عوارض شوک انسولین
عارضه اصلی شوک انسولین مرگ است. قبل از مرگ بیمار، فرد احتمالا به کما می رود و تمام اعضای اصلی شروع به از کار افتادن می کنند. از آن جایی که مغز اغلب اولین عضو بدن است که در یک حمله آسیب می بیند، آسیب مغزی می تواند پس از توقف دریافت مواد مغذی و گلوکز از جریان خون ایجاد شود. ایست قلبی نیز ممکن است هنگامی رخ دهد که بدن به شوک دچار شده است.
دیدگاهتان را بنویسید