تکنیک های فن بیان
تکنیک های فن بیان از جمله مهارت هایی هستند که میتوانند شیوه صحبت کردن شما را به طرز چشمگیری جذاب، روان و تأثیرگذار کنند. نکته حائز اهمیت این است که یادگیری این تکنیک ها تنها مختص افرادی نیست که قصد سخنرانی در برابر جمعیت یا فعالیت در مشاغل مرتبط با ارتباطات دارند.
فهرست مطالب
در حقیقت، تسلط بر تکنیک های فن بیان حتی در مکالمات روزمره با خانواده، دوستان و همکاران نیز میتواند نقش بسزایی در بهبود کیفیت ارتباطات ایفا کند. چه در یک گفتوگوی دو نفره باشید و چه در جمعی چند نفره، این مهارتها به شما کمک می کنند تا به همصحبتی خوشایند و شنوندهپسند تبدیل شوید.
به گفته برایان تریسی، سخنران و نویسنده برجسته حوزه موفقیت:
«سخنرانی خوب همانند یک همایش حرفهای، فیلمی دیدنی یا قطعهای موسیقایی است؛ با جذب توجه مخاطب آغاز میشود، گامبهگام جلو میرود و با قدرت به پایان میرسد.»
برای دریافت مشاوره در زمینه آموزش فن بیان در تبریز و تقویت مهارتهای ارتباطی، با شماره 4164-041 تماس حاصل فرمایید.
فن بیان چیست و چرا باید تقویت شود؟
برای این که فن بیان را تعریف کنیم باید تکنیک های فن بیان و روشهای را یادآور شویم که به کمک آنها آنچه را که در ذهن داریم به دیگران عرضه کنیم.درصد اعظمی از فن بیان ما به سخنوری ما برمیگردد. چه میگوییم؟ و چگونه صحبت میکنیم؟ درصدی از فن بیان نیز به حرکات ما، احساسات و نحوه بیان ما برمیگردد.از این رو فن بیان چگونگی ارتباط گوینده با شنونده است. اگر گوینده بتواند فن بیان خوبی ارائه دهد بهتر میتواند منظور خود را به شنوندهها ارائه کند. به همین علت است که تکنیک های فن بیان اهمیت بالایی دارد. در ادامه به معرفی تکنیک های فن بیان می پردازیم.
شنونده خوبی باشید
برای این که گوینده خوبی باشیم، ابتدا باید شنوندگی خود را تقویت کنیم. در هر کاری استفاده از تجربه دیگران میتواند موثر باشد. هنگامیکه شنونده خوبی باشیم، میتوانیم نکات خوبی را از نحوه بیان دیگران متوجه شویم و در مواقع لزوم از آنها استفاده کنیم.با شنیدن صحبتهای دیگران میتوان لغات جدید را یاد گرفت و از سوی دیگر زبان بدن جذاب و تاثیر گذار را در صحبتهای آنها پیدا کرد. بهترین استاد فن بیان که باشیم باز هم میتوانیم از دیگران چیزهای بیشتری یاد بگیریم.
واضح صحبت کنید
آنچه در فن بیان اهمیت ویژه دارد، انتقال پیام به شنونده است. از این رو باید واضح صحبت کنید. بسته به این که شنوندهتان در چه سطحی است و چه اطلاعاتی از موضوع مورد بحث دارد، به گونه ای صحبت کنید که کاملا متوجه منظورتان شود.با کنایه و دو پهلو حرف زدن باعث میشود تا سوتفاهم ها بیشتر شود و از طرفی دیگران بتوانند از حرفهایتان سواستفاده کنند. دقیقا همان چیزی را که در ذهنتان است بیان کنید. از لغات ساده و قابل فهم استفاده کنید تا شنونده به سادگی منظورتان را متوجه شود.
زبان بدن
زبان بدن گاهی از هزاران کلمه گویا تر و واضح تر است! به همین دلیل است که برای داشتن یک تکنیک های فن بیان خوب باید به این حوزه توجه خاص و ویژهای داشته باشید. اگر حرف شما با حرکات بدنی شما در تضاد باشد، قطعاً اثربخشی آن کاهش پیدا خواهد کرد و مخاطب نیز علاقه ای به شنیدن صحبتهای شما نشان نخواهد داد.در واقع شما با زبان بدن خود این مطلب را به مخاطب بیان می کنید که من به تو اعتماد دارم یا ندارم، تو را قبول دارم یا ندارم، تو آدم خوبی هستی یا نیستی و… پیام های بسیار دیگری هم می توانید به دیگران به وسیله زبان بدنتان انتقال دهید.
به همین دلیل است که برروی تقویت این حوزه اصرار داریم و آن را یکی از اصول بسیار تاثیر گذار و قوی برای تقویت مهارت های فن بیان می دانیم.اگر به دنبال دانستن بهترین زبان بدن برای صحبت در جمع هستید به شما پیشنهاد میکنم در دوره فن بیان و سخنوری در تبریز شرکت کنیدتقویت این مهارت هم کار چندان سختی نیست؛ با کمی مطالعه و وقت صرف کردن بدون شک می توانید مهارت های خود را در این حوزه بهبود بخشید.
از تیکه کلام ها استفاده نکنید
تیکه کلام یعنی استفاده مکرر از صدا یا کلماتی در گفتار که باعث زیبا نبودن و تاثیرگذاری کمتر میشود. کلماتی مانند “اِ…..، مثلاً، درواقع، اوووووم و…” از رایج ترین تیکه کلام ها هستند که احتمالاً خود شما هم از آن ها زیاد استفاده میکنید.
به این تیکه کلام ها در اصطلاح “جا پر کن” هم میگویند. چرا که معمولاً زمانی به کار میروند که ذهن ما کلمه ای پیدا نمیکند و در حال جستجو برای پیدا کردن کلمه بعدی است که باید بر زبان بیاورد. پس برای پر کردن این زمان خالی، باید کلمه ای را جایگزین آن کند تا سکوت به وجود نیاید. شاید در نگاه اول این اتفاق، اتفاق خوبی به نظر بیاید، اما اگر کمی بیشتر به آن دقت کنیم، متوجه میشویم که نه تنها تیکه کلام ها برای ما مفید نیستند، بلکه تکرار زیاد از آن ها حوصله شنونده را هم سر میبرد و ممکن است باعث ناراحتی و عصبانیت او شود. پس حتماً برای جذاب تر شدن صحبت ها و سخنرانی های خود، باید این تیکه کلام ها را حذف کنید.
- برای از بین بردن تیکه کلام، میتوانید از راه های زیر استفاده کنید:
- ضبط کردن صدای خود و آنالیز اینکه چه زمانی از تیکه کلام ها استفاده می کنید
- مکث کردن به جای استفاده از کلمات جا پر کن ها
- عجله نکردن در صحبت و از قبل آماده بود
روش دیگری که به ما کمک میکند تا فن بیان خود را تقویت کنیم و در هر شرایط و جایگاهی بدرخشیم، استفاده از حاضرجوابی به صورت مودبانه و محترمانه است. که میتوانید در با شرکت در دوره فن بیان و سخنوری بر تمام تکنیک های فن بیان تسلط یابید.
نتایج استفاده از تکنیک های فن بیان
زمانی که بتوانید با استفاده از روش های تکنیک های فن بیان ، لحن و بیانتان را بهبود ببخشید به نتایجی مفید و عالی دست پیدا میکنید. این نتایج عبارتند از:
- بسیاری از پیشداوریهای شکل گرفته در مورد خود را تغییر میدهید،
- احترام دیگران را به تفکر و عقایدتان جلب میکنید،
- نظر مخالف خود را راحتتر در جمعهای مختلف بیان میکنید،،
- از افکار و عقایدتان به بهترین شکل دفاع میکنید،
- گفتگو را به سمت و نتیجه مورد دلخواهتان پیش میببرید.
چه افرادی به فن بیان نیاز دارند؟
هنگامیکه صحبت از تکنیک های فن بیان به میان میآید، معمولاً سخنرانان حرفهای، مدیران ردهبالا یا افرادی که در برابر جمعهای بزرگ صحبت میکنند به ذهن خطور میکنند. با این حال، باید دانست که فن بیان مهارتی ضروری برای تمامی افراد، در هر شغل و جایگاهی است.
برای مثال، یک فروشنده تا زمانی که به تکنیک های فن بیان مسلط نباشد، قادر نخواهد بود ارتباط مؤثری با مشتری برقرار کرده و فرآیند فروش را بهدرستی پیش ببرد. یا اگر فردی دارای ایدهای برای کسبوکار باشد، باید بتواند آن را بهگونهای ارائه دهد که مخاطب بهخوبی آن را درک کرده و نسبت به آن مشتاق شود.
حتی در روابط دوستانه یا گفتوگوهای خانوادگی، تسلط بر تکنیک های فن بیان میتواند موجب بهبود کیفیت ارتباط و ایجاد تعامل مؤثرتر شود. در واقع، بسته به شرایط و نوع مخاطب، باید نحوه بیان خود را تطبیق دهید تا بتوانید پیامتان را به شکلی مؤثر منتقل کرده و نتیجه مطلوب را به دست آورید.
اکنون که به اهمیت این مهارت پی بردهاید، توصیه میشود با شرکت در دورههای آموزشی مرتبط، دانش و مهارت خود را در این زمینه تقویت کرده و در مسیر رشد فردی و حرفهای گام بردارید.
دیدگاهتان را بنویسید