روش های رفع خجولی
داگر به دنبال روش های رفع خجولی و کمرویی برای افزایش مهارت های فن بیان و سخنوری هستید باید قبل از هر اقدامی اطلاعات خود را درباره این رفتار و حالات افزایش بدهید. خجولی به زبان ساده اینگونه تعریف میشود: «حسی که مانع از حضور افراد در جمع، بیان نظرات و ابراز وجود، از میان رفتن قدرت نه گفتن و پرهیز از برقراری تماس چشمی با دیگران میشود(روش های رفع خجولی).»
فهرست مطالب
تفاوت خجولی و درونگرایی
موضوع دیگری که باید حتماً درباره خجولی و کمرویی بدانید، تفاوت آن با درونگرایی است. انسانهای خجالتی و آدمهای درونگرا تفاوتهای آشکاری با یکدیگر دارند.رفع خجولی و کمرویی بهعنوان یک عامل بازدارنده در برابر موفقیتهای شغلی و شخصی از اوجب واجبات است اما درونگرایی اگر به شکل صحیح مدیریت و هدایت شود میتواند حتی منبعی برای بروز خلاقیتهای خاص و پیریزی اقدامات بزرگ باشد. کمرویی و خجولی برابر است با کمبود اعتماد به نفس و ترس از مورد قضاوت واقعشدن توسط دیگران.
در مقابل انسانهای درونگرا میتوانند در جمع بهآسانی سخن بگویند همچنین آرام، باحوصله و گزیده گوی هستند. انسانهای درونگرا به این دلیل علاقه دارند در محیطهای آرام و خلوت وقت بگذرانند که بیشتر در دنیای درونی خودشان سِیر میکنند تا جهان خارجی.
آنهایی بهنوعی به منِ درونیشان ایماندارند. استعدادها، تمرکز و قدرت افراد درونگرا میتواند موفقیتهای زیادی برای آنها به ارمغان بیاورد. اما خجولی و کمرویی برعکس عمل میکند و مانع از بروز استعدادها و تواناییهای واقعی یک فرد میشود. درونگرایی یک ویژگی شخصیتی است و تغییر آن موجب بروز انواع استرسها و افت توانمندی فرد میشود. اما خجولی یک ویژگی شخصیتی نیست و بیشتر یک عارضه روانی محسوب میشود که رفع آن ازقضا مسیر دستیابی به موفقیت را برای شخص هموار میکند.
ویژگی های افراد خجالتی
فراد خجالتی معمولاً یک سری ویژگی های مشترک با یکدیگر دارند که آن ها را از بقیه متفاوت میکنند. این افراد معمولاً:
- معمولاً دچار کم حرفی هستند.
- در جمع زیاد حضور پیدا نمیکنند و همیشه دور از اجتماع هستند. چون توانایی های خودشان را جدی نمیگیرند و فکر میکنند نسبت به دیگران درجه خیلی پایین تری دارند.
- از دیگران انتقاد نمیکنند چون فکر میکنند نظرشان اشتباه است و یا فرد مقابل از دستشان ناراحت میشود.
- وقتی ازشان انتقاد میکنند خیلی سریع آن را (حتی اگر اشتباه باشد) میپذیرند و میگویند که اشتباه از من بوده!
- تعریف هایی که ازشان میشود را قبول ندارند و فکر میکنند دیگران دارند در موردشان غلو میکنند!
- احساس میکنند دیگران توجه زیادی بهشان نمیکنند و خیلی آن ها را جدی نمیگیرند.
به خودتان برچسب خجول بودن نزنید!
به هیچ وجه به خودتان برچسب خجالتی بودن نزنید، بلکه به خود به عنوان یک فرد معمولی نگاه کنید. تصویر ذهنی که از خودتان دارید بسیار مهم است. سعی کنید یک تصویر ذهنی از یک فرد با اعتماد به نفس بالا را در ذهن خود ببنیید.
نگران سرخ شدن نباشید!
وقتی خجالت میکشید هورمون آدرنالین در بدنتان آزاد میشود. این هورمون یک محرک طبیعی است و تأثیرات مختلفی روی بدن میگذارد که یکی از آن سرخ شدن صورت است. پس این واکنش طبیعی بدن است و هرچقدر بتوانید آرامش خودتان را در این موقعیت حفظ کنید راحت تر با این مسئله کنار خواهید آمد.
سرزنش ، احساس گناه ممنوع!
برای رفع خجولی باید روی واگویه های ذهنی خود کار کنیم. این که بعد از یک خراب کاری چقدر خودتان را سرزنش می کنید، به چه میزان احساس گناه دارید بسیار مهم است. سرزش و احساس گناه قاتل عزت نفس و اعتماد به نفس است و برای رفع خجولی باید حواستان به این مسئله باشد.
نقاط قوت خودتان را بشناسید
برای رفع خجولی گام مهم این است که نقاط قوت خود را بسازید. یک لیست از ویژگی ها و دارائی های مثبت خود بنویسید مثل خانواده و دوستان خوب، درآمد، حس خوب، قد متناسب و … سعی کنید همیشه به این لیست نقاط قوتتان را اضافه کنید و همیشه به خودتان این موارد را یادآوری کنید. تمرکز برروی داشته ها گامی مهم برای افزایش اعتماد به نفس و رفع خجولی است .
انتخاب دوستان با اعتماد به نفس
معمولاً افراد خجول دوستان کمتری نسبت به افراد معمولی دارند و از آن طرف روابطشان با همان تعداد معدود عمیق است، از همین رو باید با دقت بیشتر دو رو بری های خود را انتخاب کنند. اگر من یک فرد خجالتی باشم و با افرادی که اعتماد به نفس بالاتری نسبت به من دارند معاشرت کنم همین ارتباط به شدت در رفع خجولی و افزایش اعتماد به نفس من می تواند نقش داشته باشد.
وارد ترس هایتان شوید
از چه موقعیت هایی خجالت می کشید. آیا از صحبت کردن مقابل جمع هراس دارید؟ آیا درخواست کردن برای شما سخت است ؟ خب اگر این طور است که دور شدن از موقعیت ها نه تنها به شما کمک نمی کند بلکه آن ترس را در ذهن شما بزرگ و بزرگ تر می کند. پس در اولین فرصت وارد ترس هایتان شوید و ببینید که چقدر خجالت هایمان گاهی در موارد واقعا ً بی ارزش بوده است.
تئوری یورتون برا مقابله با کمرویی
یورتون میگوید تئوری این است که مفهوم” نه” چه به صورت بداهه یا در کار و موقعیتهای اجتماعی گفته شود، مانع ایجاد میکند. به جای باز کردن موارد جدید، امکانات را میبندد. اگر چیزی را که شخص دیگری میگوید تأیید نمایید و بر روی آن حساب کنید، پتانسیل رشد نامحدود به وجود میآید.اما چرا این عمل باعث ایجاد اطمینان میشود؟ یورتون میگوید: “از آنجا که تأیید و تصدیق دیگران احساس اختیار و قدرت میدهد، بنابراین میتواند شخصی مفید و بخشنده باشد.”
نظریه هندرسون برای مقابله با خجولی
هندرسون میگوید، آنها باید سعی کنند “آزادانه حرف بزنند“، تا بفهمند که گم کردن دنباله افکار خود یا فراموش نمودن نام کسی، اشکالی ندارد. در حالی که هیچ کلید جادویی برای تغییر نحوه مشاهده تعاملات اجتماعی شما وجود ندارد، میتوانید آگاهانه تلاش نمایید بیشتر اوقات صحبت کنید و بعد عمدا قضاوت های بعدی خود را اصلاح نمایید. وانمود کنید که بهترین دوست خود هستید. هر زمان به خودتان سخت میگیرید، سؤال کنید، “او (خودتان به عنوان بهترین دوستتان) به من چه میگفت؟“
آیا انسانهای خجالتی محکوم به کمرویی تا پایان عمر هستند؟
پاسخ این سؤال هم بله است و هم خیر. اجازه بدهید شفافتر صحبت کنیم. انسانهای خجالتی هرگز نباید برای رفع خجولی و کمرویی خود منتظر معجزاتی باشند که در فیلمهای هالیوودی و داستانهای ابرقهرمانی مارول استودیو میبینیم. رفع خجولی و کمرویی به اراده و پشتکار آدمها بستگی دارد و با تمرین و اقدامات عملی امکانپذیر است.کسی قرار نیست بهصورت معجزهوار به یک انسان متکی به نفس تبدیل شود اما با تمرین و اراده آهنین میتوان خجالت و کمرویی را کاملاً از بین برد.انسانهای خجول این قدرت را دارند که تبدیل به یک قهرمان بزرگ با اعتماد به نفس بالا شوند.
بنابراین تا اینجای کار میتوانیم به جرات بگوییم رفع خجولی و کمرویی برای همه امکانپذیر است و راه موفقیت برای انسانهای خجالتی بههیچعنوان محدود نیست.البته بسیاری از انسانها در همه جوامعی که در آنها مشارکت میکنند خجول نیستند. برخی در جمع دوستان و آشنایان کاملاً طبیعی رفتار میکنند و حین حضور در یک جمع کوچک یا بزرگ از غریبهها مانند جلسات اداری، سمینارها و همایشها بسیار خجالتزده ظاهر میشوند.رفتار آدمها همهجا یکسان نیست اما باید فضای ذهنی هر شخص را بهگونهای تصحیح کرد که در هر محیطی حتی یک کشور کاملاً بیگانه و موقعیتهای غیرقابلپیشبینی بتواند متکی به نفس عمل کند و همهجا خود حقیقیاش را باافتخار به نمایش بگذارد.
دیدگاهتان را بنویسید