درمان سوختگی
درمان سوختگی: راهنمای کامل برای شناسایی و درمان
سوختگیها، چه خفیف و چه شدید، میتوانند تجربهای ناخوشایند باشند که بسیاری از ما با آن آشنا هستیم. جالب است بدانید که سوختگیها، پس از تصادفات رانندگی و سوء مصرف مواد مخدر، سومین عامل مرگ و میر در جهان به شمار میروند. در حالی که سوختگیهای خفیف معمولاً بدون نیاز به درمان بهبود مییابند، سوختگیهای شدید باید تحت نظر پزشک درمان شوند.
فهرست مطالب
انواع سوختگی و روشهای درمان
سوختگی میتواند ناشی از عوامل مختلفی همچون حرارت، الکتریسیته، گازها، تشعشعات، مواد شیمیایی و ساییدگی باشد. این آسیبها میتوانند لایههای مختلف پوست را تحت تأثیر قرار دهند. هر چه آسیب بیشتر لایههای پوست را درگیر کند، شدت سوختگی نیز افزایش مییابد.
در این مقاله، به بررسی انواع سوختگی و راهکارهای مؤثر برای درمان آنها خواهیم پرداخت. هدف ما این است که شما را با روشهای درمانی متناسب با نوع و شدت سوختگی آشنا کنیم و به بهبود سریعتر آسیبهای پوستی کمک نماییم.
انواع سوختگی
درجات سوختگی از نظر شدت آن، سه نوع اصلی دارد:
- سوختگی درجه اول: قرمزی پوست بدون ایجاد تاول
- سوختگی درجه دوم: ایجاد تاول و کمی ضخیمشدن پوست
- سوختگی درجه سوم: ضخیمشدن گسترده پوست با ظاهر سفید و چرمی
همچنین علاوه بر سه نوع اصلی، یک نوع دیگر سوختگی هم با عنوان سوختگی درجه ۴ وجود دارد که خیلی شدید بوده و علاوه بر علائم درجه سوم، درگیری تاندونها و استخوانها را هم بههمراه دارد.که درجه سوختگی به علت آن ربطی ندارد. به عنوان مثال، سوختگی با آب جوش ممکن است هر سه نوع سوختگی را به وجود آورد!برای همه انواع سوختگیهای باید کمکهای اولیه را بدانید و تا زمان رسیدن به بیمارستان، آنها را انجام دهید.
علت سوختگی
- حال که با درجههای مختلف سوختگی آشنا شدید، نوبت به انواع علتهای سوختگی میرسد:
- سوختگی حرارتی: این سوختگی ناشی از منابع حرارتی خارجی مانند فلزات داغ، مایعات داغ، شعله آتش و بخار آب است.
- سوختگی تابشی: این نوع سوختگی ناشی از آفتابسوختگی و پرتوهایی مانند اشعه ایکس است.
- سوختگی شیمیایی: سوختگیهای شیمیایی ناشی از سوختگی با اسیدهای قوی، مواد قلیایی، مواد شوینده یا حلالها هستند.
- سوختگی الکتریکی: این نوع سوختگی ناشی از جریان الکتریکی، جریان متناوب (AC) و جریان مستقیم (DC) است.
انواع روش های درمان سوختگی
همانطور که در بخش های قبلی اشاره کردیم، سوختگی شامل درمان های مختلفی می شود. در واقع انتخاب بهترین روش درمان سوختگی به فاکتورهای مهمی مانند علت سوختگی، شدت یا درجه سوختگی و عوارض ناشی از سوختگی بستگی دارد.
درمان ها می تواند از درمان خانگی برای سوختگی جزئی تا درمان بیمارستانی برای سوختگی بسیار جدی باشد. با شرکت در دوره آموزش کمک های اولیه میتوانید با انواع سوختگی و روش های درمان آن،تزریقات و پانسمان و سایر اصول کمک های اولیه و فوریت های پزشکی آشنا شوید.
درمان سوختگی در منزل
درمان های خانگی معمولا برای سوختگی های درجه یک و دو انجام می شود که آسیب های جدی ایجاد نکرده و سبب عوارض جانبی شدید مانند ایجاد زخم و آسیب به لایه های عمقی پوست نمی شود. بهترین روش برای درمان خانگی سوختگی استفاده از پمادهای سوختگی است که درد و سوزش را تسکین داده و به ترمیم پوست کمک می کنند. استفاده از کرم آنتی بیوتیک نیز در درمان محل سوختگی ها و جلوگیری از بروز عفونت نقش مهمی ایفا می کند.
معمولا استفاده از انواع پمادهای ضد باکتریایی (مانند باسیتراسین یا نئوسپورین) تجویز می شود تا محل سوختگی روند بهبودی سریع تر داشته باشد و از آلوده شدن محل سوختگی پیشگیری شود. آلودگی و باکتری می تواند منجر به عفونت های گسترده در ناحیه سوختگی شود.
در مواردی که افراد دردهای شدیدی را در اثر سوختگی تجربه می کنند، قرص های مسکن برای آن ها تجویز می شود تا دردها کاهش پیدا کند. قرص هایی همچون ایبوپروفن می تواند در کاهش دردها اثر بخشی بالایی داشته باشد. همچنین، استفاده از کرم های مرطوب کننده یا ژل آلوئه ورا به منظور جلوگیری از خشکی ناشی از سوختگی توصیه می شود.
توجه داشته باشید در صورت بروز تاول از ترکیدن آن خودداری کرده و محل را با آب و صابون بشویید. در صورت بزرگ بودن تاول یا ترکیدن آن بهتر است به پزشک مراجعه نمایید. همچنین از سوختگی های با درجات شدیدتر (درجه سه و چهار) در منزل اجتناب کرده و فورا به دنبال درمان پزشکی باشید.
درمان دارویی و پزشکی برای سوختگی
سوختگی یکی از شایعترین و دردناکترین حوادثی است که میتواند برای هر فردی رخ دهد. در صورتی که به درستی درمان نشود، میتواند به آسیبهای جدی برای پوست و بافتهای زیرین آن منجر شود. درمان سوختگی، بسته به شدت آسیب، میتواند شامل مراقبت خانگی و یا درمان دارویی باشد. برای مراقبت در خانه، میتوانید محل سوختگی را با آب سرد شستشو دهید و سپس یک کرم ضد سوختگی را روی آن بزنید.
در صورتی که سوختگی شدید باشد، شاید نیاز به درمان دارویی باشد. پزشکان میتوانند داروهای ضد التهاب، ضد درد و ضد عفونی کننده را به شکل خوراکی یا به صورت کرم و پماد به بیمار تجویز کنند. همچنین، در صورتی که سوختگی در بخشهای بزرگتری از بدن رخ داده باشد، ممکن است نیاز به درمان تخصصی توسط پزشکان داشته باشید تا از آسیبهای جدی جلوگیری کنید.
درمان سوختگی های درجه سه و چهار بدون مراقبت های پزشکی و دارویی امکان پذیر نخواهد بود. در مواردی که سوختگی های پوست شدید و عوارض جانبی مانند مشکلات تنفسی، خونریزی، آسیب به اندام های داخلی و سایر موارد دیده می شود، درمان پزشکی ضرورت دارد. در برخی موارد یک عمل جراحی انجام میشود که در طی آن لایه آسیبدیده برداشته میشود. همچنین در شرایطی که آسیب به پوست شدید بوده که بافت آن از بین رفته است، عمل پیوند پوست انجام می شود.
دیدگاهتان را بنویسید