دوره های کمک پرستاری
با توجه به افزایش روزافزون بیمارستان ها و مراکر درمانی کشور، تامین نیروی انسانی و کادر درمانی مورد نیاز این مراکز یکی از چالش های پیش روی هر یک از این واحدها می باشد. با توجه به محدودیت ظرفیت پذیرش رشته های وزارت بهداشت در دانشگاه ها، خروجی و فارغ التحصیلان این رشته ها نیز ممکن است پاسخگوی نیاز مراکز بهداشتی و درمانی نباشد(دوره های کمک پرستاری).
فهرست مطالب
با توجه به اینکه شغل پرستاری جزو جدایی ناپذیر بیمارستان ها و درمانگاه ها بوده و وظایف خطیری بر عهده این افراد است، جذب نیروهای متعهد و متخصص در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو دوره های کمک پرستاری می تواند نقش بسزایی در تامین نیاز واحدهای درمانی داشته باشد(دوره های کمک پرستاری).
دوره مهارت کمک پرستاری فنی و حرفه ای
دوره های کمک پرستاری از سه بخش نظری، عملی و بالینی تشکیل شده است. در نهایت متقاضیان با گذراندن این دوره از سازمان فنی و حرفه ای(IVTO)مدرک کمک پرستاری دریافت خواهند کرد.
این دوره ها تحت نظر پرستاران حرفه ای انجام می شود و کمک پرستاران با شرح وظایف مصوب آشنا می شوند.از جمله موارد دیگری که در این شغل حائز اهمیت است این است که کمک پرستاران می توانند اقدامات ایمن و موثری را برای بیمار سرپایی یا بستری انجام دهند. پانسمان های معمولی و یا برخی انواع تزریقات کم خطر جزو این مهارت هاست.
افراد می توانند با مراجعه به مراکز آموزش دوره های فنی حرفه ای در سراسر کشور و گذراندن دوره های آموزشی فنی و حرفه ای به عنوان مراقب و نگهدار بیمار در امور روزمره بهداشتی مراقبتی فعالیت کند. به این افراد دستیار پرستار و دستیار مراقبت از بیمار هم گفته می شود.
کمک پرستار چه موقعیت های شغلی ای دارند؟
کمک پرستار ها قابلیت های بالایی دارند که آن را به صورت تجربی و در دوره های آموزشی بدست می آورند. این افراد می توانند به عنوان دستیار پرستار و یا نیرو های سطح پایین تر از پرستارهای حرفه ای در بیمارستان ها یا مراکز درمانی مشغول به کار شوند. البته پرستاری رشته ای کاملاً تخصصی بوده و سطح توانمندی های یک پرستار در سلامت بیمار بسیار تخصصی تر از کمک پرستاران است.
از جاهای دیگری که پرستاران می توانند در آنجا کار کنند خانه های سالمندان است. در این مکان ها افراد مسن که احتمالا بدحال هستند نگهداری می شوند وظایف متعددی مانند تهیه و سرو غذا و رعایت بهداشت فردی و نظافت شخصی افراد بر عهده این کمک پرستاران خواهد بود.
بخش دیگری از کارهایی که کمک پرستار می تواند انجام دهد مراقبت و نگهداری از کودک سالمند یا بیمار در منزل خود شخص است. در این روش کمک پرستار با معرفی یک مرکز خدمات پرستاری مسئولیت نگهداری و انجام امور روزمره سالمند یا کودک را بر عهده می گیرد.در مواردی هم که پرستار باید از فردی بیمار در خانه نگهداری کند باید درمان و مراقبت از سلامتی بیمار وظیفه اصلی پرستار باشد.
وظایف کمک پرستاران
کمک پرستار (بهیار) یا بهورز، زیر مجموعه کادر پرستاری است. بهیاران جزو اولین کسانی هستد که در بیمارستان به بیماران کمک می کنند. آن ها دارای برخی مهارت های به خصوص هستند و وظایف مخصوصی برعهده دارند در حالی که نسبت به پرستاران و پزشکان کمتر درگیر کارهای خطیر و ریسک دار هستند. بهیاران باید دارای مهارت ارتباطی، مهارت فیزیکی و برای ارتباط بیشتر و راحت تر و تسکین دادن به بیماران هستند.
سخت کوشی در بهیاری بسیار مهم است زیرا ممکن است گاهی کار ها در شرایط سخت و طولانی باشند در این شرایط آن ها نباید روحیه خود را از دست داده و باید کار های خود را جلو ببرند. بهیاران می توانند در خانه های بهداشت ، بیمارستان ها ، مراکز بهداشتی روستایی ، و اورژانس های جاده ای وشهری به خدمت بپردازند.
البته گفتنی است که بهیاران دستیار پزشک هستند و با نظر آن ها عمل میکنند . بهیاران همچنین می توانند در صورت دارا بودن شرایط خاص به پرستاری تغییر رشته داده و به پرستاری مشغول شوند که این تغییر خود دارای شرایط و ضوابط خاصی است که هر ساله اعلام می گردد .در ادامه به بررسی برخی وظایف بهیاران می پردازیم تا با آن ها آشنا شویم.شایان ذکر است که این وظایف را همه بهیاران مجبور نیستند انجام دهند چرا که با نظر پرستار و پزشک برخی از این وظایف را به عنوان مسئولیت پذیرفته و بقیه وظایف را دیگر بهیاران انجام می دهند
تفاوت کمک پرستاری با پرستاری
بهیار یا کمک پرستار همانطور که گفتیم بیشتر جنبه خدمات به بیماران را دارد. این خدمات باید مطابق با دستور و قانون باشد.پرستاران با انجام خدمات پزشکی و با توجه به دانش پزشکی شان، بقیه کار ها نظایر آن چه در بالا تحت عنوان وظایف کمک پرستار گفته شد همچون، انجام آزمایش، بررسی و ثبت حال بیماران و گزارش نویسی آن ها، و رسیدگی به بیماران را به بهیاران واگذار می کنند و بهیاران از این حیث مکمل کار های درمانی پزشکان و پرستارانند تا راحتی و آرامش بیماران را در بیمارستان یا مراکز درمانی دیگر تامین کنند.
علت دیگر، پر مشغله بودن پرستاران و عدم رسیدگی به بیماران در زمان مناسب است، پس وجود ارگانی مخصوص برای رسیدگی دایم و ثبت حال بیماران و گزارش دادن حال آن ها ضروری است که همچین ارگانی وجود داشته باشد. قوانین بهیاری توسط وزارت بهداشت و آموزش پزشکی تدوین شده و گزارش می گردد.همچنین بهیاران جهت بهداشتی نگه داشتن محیط و بیماران آموزش های خاص می بینند که انجام آن ها برای بیمارستان یا مراکز درمانی امری حیاتی بسیار مهم است .
بهیاران می توانند با ارتباط بیشتر و عاطفی تر با خانواده بیمار و خود بیمار حال اورا جویا شده و از نکاتی که شاید پرستار متوجه نشده باشد رابه سرپرست خود خبر داده و کمک شایانی به بیمار کنند .تمامی بهیاران باید این را در نظر داشته باشند که ممکن است محیط های مختلف را تجربه کنند و باید توانایی های خود را همواره بروزکنند تا بتوانند در وقت خود از آن توانایی ها استفاده کنند
پیش نیازهای دوره کمک پرستاری
دوره های کمک پرستاری با توجه به اینکه نیازی به کنکور برای قبولی و شروع آموزش ندارند به صورت دوره هایی آزاد برای افرادی که دارای حد اقل دیپلم متوسطه هستند از طریق موسسات معتبر مختلف ارائه می شود.این موسسات پس از اتمام موفقیت آمیز دوره توسط کمک پرستاران به آنها مدرک معتبر سازمان فنی و حرفه ای را ارائه می دهند.گذشته از مدرک دیپلم متوسطه متقاضیان باید شهریه و هزینه ای را برای شرکت در کلاس ها پرداخت کنند.
سرفصل های دوره های کمک پرستاری
- کمک به فرایند بهبود بیمار
- بهداشت و تغذیه
- اماده کردن تخت بیمار قبل از ورود وی به اتاق
- پاکیزه نگه داشتن ابزار و تجهیزات پزشکی
- انجام وظیفه مطابق با برنامه سرپرست خود
- اقدامات اولیه برای بیماران اورژانس
- مراقبت از زخم
- اشنایی با اناتومی بدن انسان و کنترل علائم حیاتی
- تشخیص انواع مسمومیت ها و اسیب های استخوانی و سوختگی ها و اقدامات درمانی انها
- اموزش طریقه پانسمان،تزریقات،اتل بندی،بانداژو…
- استفاده از روش ها و تجهیزات پیشرفته برای رفع مشکلات حاد بیمار مانند تنگ نفس ،ایست قلبی،سکته و تکنیک های احیای قلبی،ریوی
- اصول مراقبت اولیه
- بخیه زدن ،خون گیری ،سرم زدن،لاواژ،گاواژ ،تزریقات و پانسمان
دیدگاهتان را بنویسید